poniedziałek, 22 grudnia 2014

"Kultura życia od kuchni" - migawki z warsztatów


W sobotę 20 grudnia spotkaliśmy z młodzieżą uczestniczącą w programie „Kultura życia od kuchni” w siedzibie Stowarzyszenia Twórców Kultury, Sztuki Kamienica 56.
W adwentowy czas wspólnie przygotowywaliśmy włoskie pierogi ravioli i tagliatelle.
Adepci sztuki kulinarnej stawiali pierwsze kroki pod okiem rodowitego Włocha Andrea Parolo. Wyrabiali jajeczne ciasto makaronowe, barwili szafranem i kakao.
Do ravioli z szafranowego makaronowego ciasta przygotowali farsz z dorsza i krewetek z nutą czosnku i natki pietruszki, a do kakaowego z sera gorgonzola, ciasteczek migdałowych amaretti i gruszek.
 Najmłodszy adept Aleksander własnoręcznie wygniecione i wywałkowane płaty makaronowe przemienił w zgrabne wstążki tagliatelle. 
Na koniec kuchcikowie ugotowane ravioli okrasili suto roztopionym masłem i szczodrze posypali serem Grana Padano i zmielonymi orzechami włoskim.
  Palce lizać.

Wielkie brawa dla Wszystkich i do zobaczenia w nowym roku.

Więcej zdjęć znajdziecie tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz